Blacha do pizzy okrągła Gi Metal 32cm

69,00 zł
*
Produkt niedostępny

Blacha do pizzy ze stali niebieskiej Gi Metal z powłoką zapobiegającą przywieraniu. Idealna do pizzy Deep Dish.

Ilość

Blacha do pizzy ze stali niebieskiej z powłoką zapobiegającą przywieraniu. Idealna do pizzy Deep Dish.

Szybko się nagrzewa równomiernie na całej powierzchni.

Średnica: 320 mm
Nieodpowiednia do zmywarek

Wskazówki dotyczące wypalania blach ze stali niebieskiej:

Za pomocą ręcznika papierowego rozprowadź cienką warstwę oleju na całej powierzchni blachy (zewnętrznej i wewnętrznej). Zwróć uwagę, aby w żadnym miejscu blachy nie gromadził się nadmiarowy olej. Tak przygotowaną blachę wstaw na około 5 minut do piekarnika rozgrzanego do temperatury 250°C, następnie wyjmij i pozostaw do ostygnięcia. Raz jeszcze posmaruj olejem tylko wewnętrzną część blachy i ponownie umieść ją w piekarniku rozgrzanym do 250°C  na 5 minut. Wyjmij blachę kiedy olej osiągnie punkt dymienia. Tak przygotowana forma będzie miała cienką, szklistą powłokę, zapobiegającą przywieraniu i gotową do pieczenia pizzy.  

Użytkowania i konserwacja 

∙ Przed użyciem blachy konieczne jest przeprowadzenie procedury wypalania.

∙ Do czyszczenia blachy należy używać chłonnej papierowej lub bawełnianej szmatki.

∙ Formy ze stali niebieskiej nie należy czyścić wodą oraz detergentami.∙ Chronić przed wilgocią.

∙ Na czas przechowywania zalecamy nasmarowanie cienką warstwą oleju całej powierzchni blachy.∙ W przypadku pojawienia się rdzy (i tylko wtedy) można umyć formę wodą z dodatkiem łagodnego środka czyszczącego a rdzę usunąć gąbką. Po takiej formie czyszczenia należy ponownie przeprowadzić procedurę wypalania blachy.

Niedoskonałości w postaci rys i przebarwień nie mają wpływu na jakość i użytkowanie blachy. Forma nie nadaje się do stosowania na grillach i piecach w których narażona jest na bezpośrednie działanie ognia. Maksymalna temperatura użytkowania wynosi 310°C  

a000164

Specyficzne kody