Informujemy, iż nasz sklep internetowy wykorzystuje technologię plików cookies a jednocześnie nie zbiera w sposób automatyczny żadnych informacji, z wyjątkiem informacji zawartych w tych plikach (tzw. „ciasteczkach”).

Oliwa z oliwek extra vergine BIO 1l Farchioni

45,00 zł
Brutto

Oliwa z oliwek extra virgine produkowana wyłącznie z oliwek pochodzących z organicznych plantacji, 1 litr.

Ilość

  •  Darmowy serwis door-to-door Darmowy serwis door-to-door
  •  Darmowa dostawa od 200zł Darmowa dostawa od 200zł
  •  Zwrot do 14 dni od zakupu Zwrot do 14 dni od zakupu

Produkowana wyłącznie z oliwek pochodzących z organicznych plantacji. Pestycydy i nawozy używane do użyźniania gleby, na któryej rosną drzewa oliwne składają się tylko z naturalnych składników. Oliwa extravergine to najbardziej istotny element diety śródziemnomorskiej, ma charakterystyczny, owocowy posmak oraz piękny, złoto-zielony kolor. Znakomicie wzbogaca smak sałatek, warzyw, zup, ryb i mięs z grilla. Ekstremalnie smaczna nawet na zwykłym kawałku suchego chleba.

Extra virgine to najcenniejsza oliwa z oliwek - z pierwszego tłoczenia na zimno. Ma doskonały smak, zapach i kwasowość. Oliwa z kolejnych tłoczeń ma już gorsze właściwości. Najważniejszy tłuszcz oliwy z oliwek to jednonienasycony kwas oleinowy. Pomaga chronić organizm przed astmą i alergicznym zapaleniem błon śluzowych. Obniża poziom złego cholesterolu we krwi. Oliwa z oliwek zawiera także wielonienasycone kwasy tłuszczowe, które do spółki z kwasem oleinowym obniżają krzepliwość krwi, co zapobiega zatorom, wylewom, zawałom. Oliwa to także bogactwo witaminy E, najsilniejszego z przeciwutleniaczy. Oliwa z oliwek nadaje się do sałatek, smażenia, pieczenia, gotowania. Jest niepisana zasada, by do potraw delikatnych dodawać oliwę obojętną w smaku, czyli z wytłoczyn. Zaś do sałatek, sosów i warzyw najlepsza jest extra virgin.

Komentarze ()