31.05-1.06.24 - Warsztaty dwudniowe - Pizza Neapolitańska Klasyczna
Podczas warsztatów dowiesz się jak przygotować pizzę w zgodzie z międzynarodowymi standardami pizzy neapolitańskiej. Poznasz szczegóły kodeksu AVPN (Associazione Verace Pizza Napoletana) oraz wytyczne Unii Europejskiej w ramach TSG (Register of Traditional Specialities Guaranteed).
Warszawa, Dźwigowa 3
Dwa dni:
31 maja 2024 w godzinach 17:00-22:00
1 czerwca 2023 w godzinach 9:00-15:00
Czas trwania 11 godzin
Podczas warsztatów dowiesz się jak przygotować pizzę w zgodzie z międzynarodowymi standardami pizzy neapolitańskiej. Poznasz szczegóły kodeksu AVPN (Associazione Verace Pizza Napoletana) oraz wytyczne Unii Europejskiej w ramach TSG (Register of Traditional Specialities Guaranteed).
Warsztaty zostaną przeprowadzone w duchu i zgodnie z tradycją neapolitańskiej sztuki robienia pizzy i będą uwzględniać:
• przygotowanie ciast na pizzę, których fermentacja trwa od 8 do 24 godzin w temperaturze otoczenia,
• porcjowanie ciasta tradycyjną metodą (staglio napoletano)
• rozciąganie pizzy tradycyjną metodą (schiaffo napoletano)
• skomponowanie prawdziwych pizz neapolitańskich zgodnie tradycją (Margherita, Marinara, Cosacca, Mastunicola)
• przzygotowanie słynnych pizz Margherita Sbagliata (odwrócona Margherita Mistrza Franco Pepe) oraz Carnevale Da Attilio (pizza gwiazda z nadziewanymi rożkami ricottą Mistrza Attilio Bachetti)
W ramach warsztatów przygotujesz ciasto ręcznie i w mikserze spiralnym.
Wypiek odbywa się w piecach do pizzy do domowego użytku sygnowanych przez AVPN.
Plan nauczania:
Dzień 1
• Historia i teoria pizzy neapolitańskiej
• Przygotowanie składników na pizzę
• Wypiek pizzy z przygotowanego ciasta (2 sztuki na osobę)
• Przygotowanie ciasta na drugi dzień warsztatów
• Porcjowanie ciasta metodą tradycyjną
Dzień 2
• Przygotowanie składników do wypieku
• Trening przed wypiekiem z rozciągania ciasta i operowania łopatami wrzutowymi i operacyjnymi
• Wypiek pizz z ciasta przygotowanego w trakcie pierwszego dnia (5-6 kulek na osobę)
• Przygotowanie pizzy Margherity Sbagliata
• Przygotowanie pizzy Carnevale Da Attilio
• Podsumowanie warsztatów
Każdy uczestnik otrzyma dyplom uczestnictwa w warsztatach.
Prowadzący
Wojtek Madyś
Jestem certyfikowanym Mistrzem Instruktorem pizzy WŁOSKIEJ NARODOWEJ AKADEMII PIZZA DOC.
Ukończyłem również w Neapolu certyfikowany kurs dla Pizzaiolo stowarzyszenia AVPN oraz brałem również udział w wielu innych specjalistycznych kursach organizowanych przez włoskie instytucje m.in. AVPN, GIUNAPOLI, Universita della Pizza. Szkoliłem się również u największych legend pizzy neapolitańskiej m.in. Attilio Bachetti (Da Attilio najlepsza pizzeria AVPN na świecie 2021) oraz u Enzo Coccia (najsłynnieszy neapolitański pizzaiolo, wielokrotnie nagradzany, autor książki, bestsellera "The Neapolitan Pizza").
Pizza przygotowana przeze mnie wygrała mistrzostwa świata VERA PIZZA CONTEST 2021 na najlepszą pizzę neapolitańską wypiekaną w domu, organizowane przez najsłynniejsze włoskie stowarzyszenie Associazione Verace Pizza Napoletana (AVPN). W 2022 roku wygrałem polską Olimpiadę Pizzy Neapolitańskiej AVPN dla amatorów i zakwalifikowałem się do światowego finału, w którym zająłem 4 miejsce. Również w 2022 roku zająłem trzecie miejsce wśród profesjonalistów w kategorii Mistrz Świat na prestiżowych zawodach jednej z najważniejszych szkół we Włoszech - Pizza DOC. Jestem również laureatem międzynarodowego konkursu Pizza World Sharing towarzyszącego Mistrzostwom Świata w Parmie 2023.
WYPIEK PIZZY TO MOJA PASJA.
PASJA, KTÓRĄ CIĄGLE ROZWIJAM ORAZ ZGŁĘBIAM,
A WIEDZĄ I DOŚWIADCZENIEM CHĘTNIE DZIELĘ SIĘ Z INNYMI.