31.05-1.06.24 - Warsztaty dwudniowe - Pizza Neapolitańska Klasyczna

995,00 zł
Dostępne, liczba miejsc ograniczona

Podczas warsztatów dowiesz się jak przygotować pizzę w zgodzie z międzynarodowymi standardami pizzy neapolitańskiej. Poznasz szczegóły kodeksu AVPN (Associazione Verace Pizza Napoletana) oraz wytyczne Unii Europejskiej w ramach TSG (Register of Traditional Specialities Guaranteed).

Warszawa, Dźwigowa 3 

Dwa dni:
31 maja 2024 
w godzinach 17:00-22:00
1 czerwca 2023 w godzinach 9:00-15:00

Czas trwania 11 godzin

Ilość
Loading...



Podczas warsztatów dowiesz się jak przygotować pizzę w zgodzie z międzynarodowymi standardami pizzy neapolitańskiej. Poznasz szczegóły kodeksu AVPN (Associazione Verace Pizza Napoletana) oraz wytyczne Unii Europejskiej w ramach TSG (Register of Traditional Specialities Guaranteed).

Warsztaty zostaną przeprowadzone w duchu i zgodnie z tradycją neapolitańskiej sztuki robienia pizzy i będą uwzględniać:

 przygotowanie ciast na pizzę, których fermentacja trwa od 8 do 24 godzin w temperaturze otoczenia,

 porcjowanie ciasta tradycyjną metodą (staglio napoletano)

 rozciąganie pizzy tradycyjną metodą (schiaffo napoletano)

 skomponowanie prawdziwych pizz neapolitańskich zgodnie tradycją (Margherita, Marinara, Cosacca, Mastunicola)

 przzygotowanie słynnych pizz Margherita Sbagliata (odwrócona Margherita Mistrza Franco Pepe) oraz Carnevale Da Attilio (pizza gwiazda z nadziewanymi rożkami ricottą Mistrza Attilio Bachetti)

W ramach warsztatów przygotujesz ciasto ręcznie i w mikserze spiralnym.
Wypiek odbywa się w piecach do pizzy do domowego użytku sygnowanych przez AVPN.

Regulamin warsztatów

Plan nauczania:

Dzień 1

 Historia i teoria pizzy neapolitańskiej

 Przygotowanie składników na pizzę 

 Wypiek pizzy z przygotowanego ciasta (2 sztuki na osobę)

 Przygotowanie ciasta na drugi dzień warsztatów

 Porcjowanie ciasta metodą tradycyjną

Dzień 2

 Przygotowanie składników do wypieku

 Trening przed wypiekiem z rozciągania ciasta i operowania łopatami wrzutowymi i operacyjnymi

 Wypiek pizz z ciasta przygotowanego w trakcie pierwszego dnia (5-6 kulek na osobę)

 Przygotowanie pizzy Margherity Sbagliata

 Przygotowanie pizzy Carnevale Da Attilio 

 Podsumowanie warsztatów

Każdy uczestnik otrzyma dyplom uczestnictwa w warsztatach.




Prowadzący

Wojtek Madyś

Jestem certyfikowanym Mistrzem Instruktorem pizzy WŁOSKIEJ NARODOWEJ AKADEMII PIZZA DOC.

Ukończyłem również w Neapolu certyfikowany kurs dla Pizzaiolo stowarzyszenia AVPN oraz brałem również udział w wielu innych specjalistycznych kursach organizowanych przez włoskie instytucje m.in. AVPN, GIUNAPOLI, Universita della Pizza. Szkoliłem się również u największych legend pizzy neapolitańskiej m.in. Attilio Bachetti (Da Attilio najlepsza pizzeria AVPN na świecie 2021) oraz u Enzo Coccia (najsłynnieszy neapolitański pizzaiolo, wielokrotnie nagradzany, autor książki, bestsellera "The Neapolitan Pizza").

Pizza przygotowana przeze mnie wygrała mistrzostwa świata VERA PIZZA CONTEST 2021 na najlepszą pizzę neapolitańską wypiekaną w domu, organizowane przez najsłynniejsze włoskie stowarzyszenie Associazione Verace Pizza Napoletana (AVPN). W 2022 roku wygrałem polską Olimpiadę Pizzy Neapolitańskiej AVPN dla amatorów i zakwalifikowałem się do światowego finału, w którym zająłem 4 miejsce. Również w 2022 roku zająłem trzecie miejsce wśród profesjonalistów w kategorii Mistrz Świat na prestiżowych zawodach jednej z najważniejszych szkół we Włoszech - Pizza DOC. Jestem również laureatem międzynarodowego konkursu Pizza World Sharing towarzyszącego Mistrzostwom Świata w Parmie 2023. 

WYPIEK PIZZY TO MOJA PASJA.
PASJA, KTÓRĄ CIĄGLE ROZWIJAM ORAZ ZGŁĘBIAM,
A WIEDZĄ I DOŚWIADCZENIEM CHĘTNIE DZIELĘ SIĘ Z INNYMI.



wrk80

Specyficzne kody