16.11.24 - Warsztaty z Pizzy Neapolitańskiej
Zostań domowym Pizzaiolo!
Wyjątkowe warsztaty z Pizzy Neapolitańskiej z Karolem Kłycińskim.
Warszawa, Dźwigowa 3
16 listopada 2024
start: 12:00
Czas trwania 240 min.
Podczas warsztatów z pizzy dowiecie się co znaczą słowa zaklęcia: hydracja, TK i TO, siła mąki i wiele innych. Poznacie przepis na ciasto neapolitana i klasyczny sos pomidorowy. Sami przygotujecie ciasto od podstaw, a z przygotowanego wcześniej wypieczecie własne placki.
Zapewniamy produkty najwyższej jakości z naszego sklepu oraz sprzęt i akcesoria. Pizzę wypieczecie w piecu Effeuno z serii Evolution.
UWAGA: Uczestnik może zrezygnować lub zmienić termin warsztatów jednak nie później niż 7 (siedem) dni roboczych przed rozpoczęciem warsztatów. Po tym terminie, wpłaty nie podlegają zwrotowi.
Program warsztatów:
Poczęstunek – talerz wędlin i serów od Jak u Mammy (spianata piccante, prosciutto crudo, mozzarella fior di late, nduja, pesto, grillowane warzywa, oliwa extra vergine, oliwy smakowe i octy balsamiczne) rukola i pomidorki koktajlowe, wino białe i czerwone oraz woda
Panuozzo ze świeżymi dodatkami – rozciąganie ciasta, operowanie łopatą, wypiek, przygotowanie kanapki
Przygotowanie ciasta na pizzę neapolitańską – teoria, proporcje, naważenie składników, wyrobienie ciasta w mikserze, podział na kulki, techniki kulkowania.
Wypiek pizzy – wyjęcie kulek z kontenera, rozciąganie ciasta, przygotowanie i dodanie składników (margherita, marinara lub własne kompozycje), operowanie łopatą zrzutową, wypiek, operowanie łopatą manipulacyjną.
Deser – domowe włoskie lody przygotowane przez nas na oczach Uczestników :)
Prowadzący
Karol Kłyciński
Moją pasją jest pizza neapolitańska. I jest to według mnie piąty, niezbędny składnik idealnej pizzy, poza mąką, wodą, solą i drożdżami.
Ważny jest dla mnie warsztat, dlatego swoje umiejętności szlifowałem pod okiem największych mistrzów. Uczyłem się od włoskich pizzaiolo w Polsce, jak i we Włoszech. Miałem zaszczyt zagłębiać się w tajniki pizzy neapolitańskiej od takich ikon jak Enzo Coccia.
Posiadam tytuł Pizzaiolo Verace nadany przez włoskie stowarzyszenie AVPN /Associazione Verace Pizza Napoletana/.
Nieustająco fascynuje mnie zarówno prostota wynikająca z tradycji pizza neapolitańskiej, a jednocześnie możliwość ciągłego ulepszania receptur oraz poszukiwania nowych kompozycji.
Dziś, moją wiedzą i umiejętnościami dzielę się z innymi.
Pizza neapolitańska nie musi mieć przed Wami żadnych tajemnic!