SOLD OUT 29 i 30.03.25 - Pizza Neapolitańska - Warsztaty dwudniowe z Wojtkiem Madysiem
Intensywne warsztaty 2-dniowe z Pizzy Neapolitańskiej z Wojciechem Madysiem łączące wiedzę teoretyczną i praktykę.
Warszawa, Al. Jana Pawła II 72
29 marca 2025 /sobota/ g. 11 - 16
30 marca 2025 /niedziela/ g. 10 - 16
Czas trwania 11 godzin.
Warsztaty z klasycznej pizzy neapolitańskiej, prowadzone przez Wojtka Madysia – wielokrotnie nagradzanego Pizzaiolo Verace i certyfikowanego instruktora – to intensywny kurs łączący teorię z praktyką. W ciągu dwóch dni poznasz cały proces tworzenia prawdziwej Napoletany: od wyrabiania ciasta, poprzez formowanie, aż po wypiek. Zrozumiesz tajniki wyrastania i fermentacji, a także opanujesz wszystkie techniki niezbędne do przygotowania autentycznej pizzy w warunkach domowych lub w lokalu gastronomicznym.
Podczas licznych wypieków, prowadzonych pod czujnym okiem prowadzącego, będziesz mógł na bieżąco korygować ewentualne błędy, aby Twoja technika była dopracowana w najdrobniejszych szczegółach. Spróbujesz wielu wyjątkowych kompozycji smakowych i stworzysz swoje własne. Każdy uczestnik otrzyma imienny certyfikat potwierdzający ukończenie kursu.
Dołącz do nas! i podnieś swoje kulinarne umiejętności na wyższy poziom!
UWAGA: Uczestnik może zrezygnować lub zmienić termin warsztatów jednak nie później niż 7 (siedem) dni roboczych przed rozpoczęciem warsztatów. Po tym terminie, wpłaty nie podlegają zwrotowi.
Plan nauczania:
Dzień 1
• Historia i teoria pizzy neapolitańskiej
• Przygotowanie składników na ciasto
• Przygotowanie ciasta ręcznie
• Przygotowanie ciasta w mikserze
• Porcjowanie ciasta
• Prezentacja procesu przygotowania pizzy oraz wypieku zgodnie tradycją neapolitańską
• Trening przed wypiekiem z rozciągania ciasta oraz operowania łopatami wrzutowymi i operacyjnymi
• Sesja Q & A
Dzień 2
• Przygotowanie składników do wypieku
• Omówienie parametrów wypieku i ustawień pieca
• Wypiek pizz z ciasta przygotowanego w trakcie pierwszego dnia (5-6 kulek na osobę)
• Podsumowanie warsztatów
• Sesja Q & A
Każdy uczestnik otrzyma dyplom uczestnictwa w warsztatach.
Prowadzący
Wojtek Madyś
Pizzaiolo Verace włoskiego stowarzyszenie Associazione Verace Pizza Napoletana (AVPN) oraz Maestro Istruttore włoskiej akademii Pizza DOC.
Szkolił się u największych legend pizzy neapolitańskiej m.in. Attilio Bachetti (Da Attilio najlepsza pizzeria AVPN na świecie 2021) oraz u Enzo Coccia (najsłynniejszy neapolitański pizzaiolo, wielokrotnie nagradzany, autor książki, bestsellera "The Neapolitan Pizza").
Właściciel pizzerii Neapolska w Częstochowie (cetyfikat AVPN nr 1093).
*Mistrz Europy 2024 w kategorii Pizza Nowoczesna
*Wicemistrz Europy 2024 w kategorii Pizza Napoletana
*Laureat 3 miejsca na mistrzostwach świata 2024 w kategorii Margherita
*Wicemistrz Świata 2023 w kategorii Pizza Nowoczesna
*Laureat 3 miejsca Grand Prix na mistrzostwach świata 2022
WYPIEK PIZZY TO MOJA PASJA. PASJA, KTÓRĄ CIĄGLE ROZWIJAM
ORAZ ZGŁĘBIAM, A WIEDZĄ I DOŚWIADCZENIEM
CHĘTNIE DZIELĘ SIĘ Z INNYMI.