Biscotto - płyta z gliny do pieca Ooni Karu 16
Biscotto to płyta z gliny, która ułatwia wypiek pizzy neapolitańskiej w piecu Ooni Karu 16
Doskonałe uzupełnienie
Biscotto to gliniana płyta zaprojektowana specjalnie do pieca Ooni Karu 16.
Wykonane ręcznie w manufakturze Fiesoli Arte, zgodnie z najstarszą rzemieślniczą tradycją.
Celem twórców było, stworzenie doskonałej podstawy do pieczenia w bardzo wysokich temperaturach wymaganych przy neapolitańskiej pizzy (500°C), która zapobiegać będzie przypaleniu spodu pizzy, gwarantując jednocześnie absolutną nietoksyczność i bezpieczeństwo dla zdrowia, a także bardzo małą masę i stosunkowo niski koszt.
Produkt w 100% włoski.
Najwyższa jakość
Zarówno glinka, jak i pucolana są w rzeczywistości naturalnymi, obojętnymi materiałami, całkowicie pozbawionymi syntetycznych produktów. Składniki nie reagują na płomienie i nie wytwarzają toksycznych gazów.
Biscotto ma zatem następujące cechy:
• Wysoka absorpcja i niski transfer ciepła
• Absolutna gwarancja higieny i bezpieczeństwa
• Bardzo niska waga
• Idealny kompromis między wydajnością i odpornością
Parametry techniczne
Wymiary w cm: 42 x 42 przybliżeniu
Grubość: 15mm
Waga: około 7 kg
Ze względu na ręczną produkcję, wymiary i wagą mogą się minimalnie różnić.
Płyta zastępuje główną część oryginalnego kamienia Ooni Karu 16. Część powierzchni znajdująca się pod tacą na drewno pozostaje oryginalna, jednak nie ma to żadnego wpływu na wypiek, który odbywa się na części głównej.