Blacha do pizzy ze stali niebieskiej Emili Teglie 40x15x2cm

65,00 zł
*
Produkt dostępny, dostawa 1-3 dni.


Ręcznie robiona blacha do pizzy ze stali niebieskiej Emili Teglie. 

Wymiary: 40 x 15 x 2cm

Ilość
Loading...

Wskazówki dotyczące wypalania blach ze stali niebieskiej:

Za pomocą ręcznika papierowego rozprowadź cienką warstwę oleju na całej powierzchni blachy (zewnętrznej i wewnętrznej). Zwróć uwagę, aby w żadnym miejscu blachy nie gromadził się nadmiarowy olej. Tak przygotowaną blachę wstaw na około 5 minut do piekarnika rozgrzanego do temperatury 250°C, następnie wyjmij i pozostaw do ostygnięcia. Raz jeszcze posmaruj olejem tylko wewnętrzną część blachy i ponownie umieść ją w piekarniku rozgrzanym do 250°C  na 5 minut. Wyjmij blachę kiedy olej osiągnie punkt dymienia. Tak przygotowana forma będzie miała cienką, szklistą powłokę, zapobiegającą przywieraniu i gotową do pieczenia pizzy.  


Użytkowania i konserwacja 

 Przed użyciem blachy konieczne jest przeprowadzenie procedury wypalania.
 Do czyszczenia blachy należy używać chłonnej papierowej lub bawełnianej szmatki.
 Formy ze stali niebieskiej nie należy czyścić wodą oraz detergentami. Chronić przed wilgocią.
 Na czas przechowywania zalecamy nasmarowanie cienką warstwą oleju całej powierzchni blachy. W przypadku pojawienia się rdzy (i tylko wtedy) można umyć formę wodą z dodatkiem łagodnego środka czyszczącego a rdzę usunąć gąbką. Po takiej formie czyszczenia należy ponownie przeprowadzić procedurę wypalania blachy.


Produkt ma charakter rzemieślniczy. Niedoskonałości w postaci rys i przebarwień nie mają wpływu na jakość i użytkowanie blachy. Forma nie nadaje się do stosowania na grillach i piecach w których narażona jest na bezpośrednie działanie ognia. Maksymalna temperatura użytkowania wynosi 310°C  

a000162

Specyficzne kody