Oto nasza wersja zainspirowana przepisem Karola Kłycińskiego.
Składniki:
-
3 kulki ciasta
-
Śmietanka 30% 200 ml
-
Maślanka 2 łyżki
Crème fraîche:
Crème fraîche to idealna baza do tzw. pizza bianca, a do jej zrobienia potrzebujemy jedynie dwóch składników. Do małego naczynia wlewamy śmietankę i dodajemy do niej 2 łyżki maślanki. Składniki dokładnie mieszamy, a naczynie zakrywamy szczelnie folią i odstawiamy na 24 h w temperaturze pokojowej. Po tym czasie, sos jest gotowy.
Przygotowanie:
1. Wyjmujemy kulkę ciasta z pojemnika i rozciągamy ją w kształt dysku.
2. Dodajemy crème fraîche jako bazę.
3. Rozkładamy kawałki mozarelli, brokuły po neapolitańsku oraz pokrojoną w kawałki kiełbaskę salsiccia.
4. Opcjonalnie dodajemy pokrojony w cienkie plastry czosnek.
5. Wrzucamy pizzę do rozgrzanego pieca i pieczemy.
6. Polewamy całość odrobiną pikantnej oliwy i posypujemy skruszonymi papryczkami dla podkręcenia smaku.
Pizza została wypieczona w piecu Effeuno P134 HA 509. Do jej wykonania użyto składników dostępnych w sklepie Jak u Mammy www.jakumammy.pl i fresco.jakumammy.pl.
Komentarze (0)