Oto nasza wersja zainspirowana przepisem Karola Kłycińskiego.

Składniki:

  1. 3 kulki ciasta

  2. Brokuły po neapolitańsku 150 g

  3. Mozarella Fior di late 300 g

  4. Salsiccia classica 300 g

  5. Oliwa z kawałkami papryczki

  6. Suszone papryczki 15 g

  7. Śmietanka 30% 200 ml

  8. Maślanka 2 łyżki





Crème fraîche:

Crème fraîche to idealna baza do tzw. pizza bianca, a do jej zrobienia potrzebujemy jedynie dwóch składników. Do małego naczynia wlewamy śmietankę i dodajemy do niej 2 łyżki maślanki. Składniki dokładnie mieszamy, a naczynie zakrywamy szczelnie folią i odstawiamy na 24 h w temperaturze pokojowej. Po tym czasie, sos jest gotowy.



   



Przygotowanie:

1. Wyjmujemy kulkę ciasta z pojemnika i rozciągamy ją w kształt dysku.

2. Dodajemy crème fraîche jako bazę.

3. Rozkładamy kawałki mozarelli, brokuły po neapolitańsku oraz pokrojoną w kawałki kiełbaskę salsiccia.

4. Opcjonalnie dodajemy pokrojony w cienkie plastry czosnek.

5. Wrzucamy pizzę do rozgrzanego pieca i pieczemy.

6. Polewamy całość odrobiną pikantnej oliwy i posypujemy skruszonymi papryczkami dla podkręcenia smaku.

Pizza została wypieczona w piecu Effeuno P134 HA 509Do jej wykonania użyto składników dostępnych w sklepie Jak u Mammy www.jakumammy.pl fresco.jakumammy.pl.


Komentarze (0)

Brak komentarzy w tym momencie.