Wiosna, wiosna, ach to Ty?
Czujecie już wiosnę?
My tak. Na zewnątrz i na talerzu.
Oto nasz przepis na pizzę z pesto ze szparagów i guanciale.
Składniki:
-
3 kulki ciasta
-
Pęczek zielonych szparagów 450 g /główki położymy na pizzy, a z ogonków zrobimy pesto/
-
Sól 2-3 g
Pesto ze szparagów
Szparagi myjemy i wrzucamy do gotującej się, osolonej wody z odrobiną cukru. Po ok. 5 minutach są gotowe. Główki odcinamy - położymy je na pizzy, a ogonki przekładamy do blendera, dodajemy oliwę z oliwek, tarty parmezan, sól, pieprz i blendujemy. Do pesto warto dodać wodę z gotowania szparagów - ok 30 ml . Pesto gotowe!
Przygotowanie:
1. Wyjmujemy kulkę ciasta z pojemnika i rozciągamy ją w kształt dysku.
2. Dodajemy pesto ze szparagów jako bazę.
3. Rozkładamy kawałki mozarelli oraz szparagi owinięte plasterkami guanciale.
4. Polewamy całość odrobiną oliwy z oliwek.
5. Wrzucamy pizzę do rozgrzanego do pieca i pieczemy.
Pizza została wypieczona w piecu Effeuno P134 HA 509. Do jej wykonania użyto składników dostępnych w sklepie Jak u Mammy www.jakumammy.pl i fresco.jakumammy.pl
Komentarze (0)