Blacha do pizzy Gi Metal 40x60cm
Prostokątna blacha do pizzy ze stali niebieskiej Gi Metal z powłoką zapobiegającą przywieraniu.
Blacha do pizzy ze stali niebieskiej z powłoką zapobiegającą przywieraniu.
Szybko i równomiernie się nagrzewa na całej powierzchni.
Wymiary: 40x60x3 cm (rozkloszowana krawędź)
Nieodpowiednia do zmywarek
Wskazówki dotyczące wypalania blach ze stali niebieskiej:
Za pomocą ręcznika papierowego rozprowadź cienką warstwę oleju na całej powierzchni blachy (zewnętrznej i wewnętrznej). Zwróć uwagę, aby w żadnym miejscu blachy nie gromadził się nadmiarowy olej. Tak przygotowaną blachę wstaw na około 5 minut do piekarnika rozgrzanego do temperatury 250°C, następnie wyjmij i pozostaw do ostygnięcia. Raz jeszcze posmaruj olejem tylko wewnętrzną część blachy i ponownie umieść ją w piekarniku rozgrzanym do 250°C na 5 minut. Wyjmij blachę kiedy olej osiągnie punkt dymienia. Tak przygotowana forma będzie miała cienką, szklistą powłokę, zapobiegającą przywieraniu i gotową do pieczenia pizzy.
Użytkowania i konserwacja
∙ Przed użyciem blachy konieczne jest przeprowadzenie procedury wypalania.
∙ Do czyszczenia blachy należy używać chłonnej papierowej lub bawełnianej szmatki.
∙ Formy ze stali niebieskiej nie należy czyścić wodą oraz detergentami.∙ Chronić przed wilgocią.
∙ Na czas przechowywania zalecamy nasmarowanie cienką warstwą oleju całej powierzchni blachy.∙ W przypadku pojawienia się rdzy (i tylko wtedy) można umyć formę wodą z dodatkiem łagodnego środka czyszczącego a rdzę usunąć gąbką. Po takiej formie czyszczenia należy ponownie przeprowadzić procedurę wypalania blachy.
Niedoskonałości w postaci rys i przebarwień nie mają wpływu na jakość i użytkowanie blachy. Forma nie nadaje się do stosowania na grillach i piecach w których narażona jest na bezpośrednie działanie ognia. Maksymalna temperatura użytkowania wynosi 310°C