Blacha do pizzy ze stali niebieskiej Emili Teglie 40x30x2cm
Ręcznie robiona blacha do pizzy ze stali niebieskiej Emili Teglie.
Wymiary: 40 x 30 x 2cm
Wskazówki dotyczące wypalania blach ze stali niebieskiej:
Za pomocą ręcznika papierowego rozprowadź cienką warstwę oleju na całej powierzchni blachy (zewnętrznej i wewnętrznej). Zwróć uwagę, aby w żadnym miejscu blachy nie gromadził się nadmiarowy olej. Tak przygotowaną blachę wstaw na około 5 minut do piekarnika rozgrzanego do temperatury 250°C, następnie wyjmij i pozostaw do ostygnięcia. Raz jeszcze posmaruj olejem tylko wewnętrzną część blachy i ponownie umieść ją w piekarniku rozgrzanym do 250°C na 5 minut. Wyjmij blachę kiedy olej osiągnie punkt dymienia. Tak przygotowana forma będzie miała cienką, szklistą powłokę, zapobiegającą przywieraniu i gotową do pieczenia pizzy.
Użytkowania i konserwacja
∙ Przed użyciem blachy konieczne jest przeprowadzenie procedury wypalania.
∙ Do czyszczenia blachy należy używać chłonnej papierowej lub bawełnianej szmatki.
∙ Formy ze stali niebieskiej nie należy czyścić wodą oraz detergentami.
∙ Na czas przechowywania zalecamy nasmarowanie cienką warstwą oleju całej powierzchni blachy.
Produkt ma charakter rzemieślniczy. Niedoskonałości w postaci rys i przebarwień nie mają wpływu na jakość i użytkowanie blachy. Forma nie nadaje się do stosowania na grillach i piecach w których narażona jest na bezpośrednie działanie ognia. Maksymalna temperatura użytkowania wynosi 310°C