Neapol, miasto położone u stóp Wezuwiusza, to prawdziwe serce włoskiej tradycji kulinarnych. Właśnie tutaj narodziła się pizza neapolitańska, która z czasem stała się symbolem włoskiej gastronomii. Jej nieodzownym elementem jest sos pomidorowy oddający kwintesencję prostoty i smaku, charakterystycznych dla kuchni regionu.
Pomidory San Marzano DOP
To one są kluczem do sukcesu. Dzięki swojemu wyjątkowemu smakowi, słodyczy i niewielkiej ilości nasion uznawane za najlepsze na świecie. Uprawiane na żyznej, wulkanicznej glebie Kampanii, pomidory San Marzano są ręcznie zbierane i starannie przetwarzane, co sprawia, że sos z nich przygotowany posiada głęboką, niepowtarzalną nutę smakową.
Przygotowanie sosu:
1. Przygotuj pomidory. Przełóż pomidory do miski. Jeśli pomidory są całe, delikatnie rozgnieć je rękami lub widelcem, starając się zachować grudkowatą konsystencję.
2. Dodaj sól. Dodaj szczyptę soli morskiej i dokładnie wymieszaj.
3. Gotowy sos nałóż równomiernie na surowe ciasto do pizzy, pozostawiając brzegi bez sosu. Smacznego!
Gdzie kupić pomidory San Marzano?
W naszym sklepie możesz kupić pomidory San Marzano DOP pochodzące od różnych plantatorów i różnych rozmiarach opakowań:
LaCarmela San Marzano DOP 400g
Solania San Marzano DOP 2550g
Greci San Marzano DOP 800g
Strianese San Marzano DOP 2550g
DOP (Denominazione d'Origine Protetta) to włoskie oznaczenie oznaczające "Chronioną Nazwę Pochodzenia". Oznacza to, że pomidory San Marzano muszą być uprawiane w określonym regionie, w tym przypadku w regionie Sarnese Nocerino w południowych Włoszech i muszą spełniać określone wymagania jakościowe. Pełną ofertę pomidorów z których przygotujesz wyśmienity sos do pizzy znajdziesz w naszym sklepie w sekcji Pomidory.
Komentarze (0)