Książka AVPN "Flour, Water, Yeast, Salt and Passion"
Wydana przez AVPN - Stowarzyszenie Prawdziwej Pizzy Neapolitańskiej - książka opisuje historie i tajemnice, na których opiera się ta sztuka pizzy.
Pizza to chyba jedyne danie na świecie, które może wzbudzić tak głośne kulinarne emocje. To nie przypadek, że miejscem, w którym pięć elementów składających się na magiczną alchemię pizzy łączy się najlepiej, jest Neapol we Włoszech ”. Tak zaczyna się przedmowa Carlo Petriniego, prezesa Slow Food International, w książce Associazione Verace Pizza Napoletana, wydanej przez Malvarosę.
Trzydzieści cztery lata od początku swojej drogi Stowarzyszenie chciało podzielić się ze wszystkimi miłośnikami pizzy neapolitańskiej historiami i tajemnicami, na których opiera się ta sztuka, anegdotami, w których pizza jest bohaterem i wyjątkowymi przepisami, wyrazem tradycji i kreatywność.
Na 272 stronach w pięknym wydaniu wydaniu, które zawiera 65 unikalnych przepisów na pizzę neapolitańską autorstwa mistrzów Stowarzyszenia, 300 niesamowitych zdjęć autorstwa Vittorio Sciosia i ponad 50 niepublikowanych anegdot związanych z pizzą i jej nierozerwalnym związkiem z Neapolem.
autorzy: Antonio Pace i Tommaso Esposito.
Książka napisana w języku angielskim, 272 strony.
Twarda oprawa