Składniki:

  1. 3 kulki ciasta

  2. Nduja 200 g

  3. Mozarella Fior di late 300 g

  4. Scamorza Affumicate Zi'Salvatore 150 g

  5. Parmigiano reggiano 20 g

  6. Świeża bazylia

  7. Suszona żurawina 1/4 szklanki

Sos dyniowy:

  1. Dynia 200 g

  2. Masło 20 g

  3. Śmietana 30% 60 ml

  4. Parmigiano reggiano 20 g

  5. Biały ocet winny 20 g

  6. Ząbek czosnku

  7. Sól do smaku

Aby go przygotować, nagrzewamy piekarnik do 220°C. Dynię kroimy, usuwamy pestki, miąższ i solimy. Następnie kładziemy ją na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i pieczemy przez około 45 minut, aż stanie się miękka. Po ostudzeniu blendujemy dynię na gładką masę. W rondelku rozpuszczamy masło i dodajemy posiekany czosnek, smażąc go przez minutę na małym ogniu. Następnie wlewamy odrobinę octu i dodajemy dyniowe purée, podsmażając całość przez około 3 minuty. Po zdjęciu z ognia łączymy sos ze śmietaną i startym parmezanem. Całość można doprawić solą według uznania. Przed nałożeniem na pizzę, sos należy ostudzić.


Przygotowanie:

  1. Wyjmujemy kulkę ciasta z pojemnika i rozciągamy ją w kształt dysku.

  2. Dodajemy porcję sosu dyniowego.

  3. Rozkładamy kawałki mozzarelli, scamorzy oraz nduję.

  4. Na wierzch kładziemy owoce suszonej żurawiny.

  5. Posypujemy pizzę świeżo startym parmezanem.

  6. Wrzucamy pizzę do rozgrzanego pieca i pieczemy.

  7. Po wyjęciu pizzy z pieca dekorujemy ją liśćmi świeżej bazylii.

Pizza została wypieczona w piecu Effeuno P134 HA 509Do jej wykonania użyto składników dostępnych w sklepie Jak u Mammy www.jakumammy.pl fresco.jakumammy.pl.


Komentarze (0)

Brak komentarzy w tym momencie.