Składniki:
-
3 kulki ciasta
-
Świeża bazylia
-
Suszona żurawina 1/4 szklanki
Sos dyniowy:
-
Dynia 200 g
-
Masło 20 g
-
Śmietana 30% 60 ml
-
Biały ocet winny 20 g
-
Ząbek czosnku
-
Sól do smaku
Aby go przygotować, nagrzewamy piekarnik do 220°C. Dynię kroimy, usuwamy pestki, miąższ i solimy. Następnie kładziemy ją na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i pieczemy przez około 45 minut, aż stanie się miękka. Po ostudzeniu blendujemy dynię na gładką masę. W rondelku rozpuszczamy masło i dodajemy posiekany czosnek, smażąc go przez minutę na małym ogniu. Następnie wlewamy odrobinę octu i dodajemy dyniowe purée, podsmażając całość przez około 3 minuty. Po zdjęciu z ognia łączymy sos ze śmietaną i startym parmezanem. Całość można doprawić solą według uznania. Przed nałożeniem na pizzę, sos należy ostudzić.
Przygotowanie:
-
Wyjmujemy kulkę ciasta z pojemnika i rozciągamy ją w kształt dysku.
-
Dodajemy porcję sosu dyniowego.
-
Rozkładamy kawałki mozzarelli, scamorzy oraz nduję.
-
Na wierzch kładziemy owoce suszonej żurawiny.
-
Posypujemy pizzę świeżo startym parmezanem.
-
Wrzucamy pizzę do rozgrzanego pieca i pieczemy.
-
Po wyjęciu pizzy z pieca dekorujemy ją liśćmi świeżej bazylii.
Pizza została wypieczona w piecu Effeuno P134 HA 509. Do jej wykonania użyto składników dostępnych w sklepie Jak u Mammy www.jakumammy.pl i fresco.jakumammy.pl.
Komentarze (0)